Stoppen met Roken

Stoppen met roken is een goede beslissing, maar uiteraard niet erg makkelijk. Een nicotineverslaving kan zich zeer snel ontwikkelen en is sterk, waardoor het grote moeite kost om te stoppen met roken, ongeacht of de verslaving een half jaar of veertig jaar bestaat. Op jaarbasis overlijden in Nederland gemiddeld 10.000 personen als gevolg van het roken. De nicotineverslaving kan dan ook voor meerdere gezondheidsproblemen zorgen, waaronder chronische bronchitis, longemfyseem, hart- en vaatziekten en longkanker. Daarnaast levert de verslaving ook andere ongemakken op. Zo blijven mensen die roken langer verkouden, hebben zij langer de griep en blijven zij langer hoesten als gevolg van een verkoudheid of griep, en genezen wondjes aanzienlijk minder snel dan bij mensen die niet roken.

Wat maakt het stoppen met roken zo lastig?

In tabak zit de stof nicotine. Dit is de stof die het zo lastig maakt om te stoppen met roken. Nicotine wordt in het bloed opgenomen en zorgt voor een fijn gevoel. De nicotine zorgt ervoor dat er een extra hoeveelheid van de lichaamseigen stof endorfine vrijkomt. Endorfine is de stof die negatieve gevoelens kan afzwakken en ervoor zorgt dat er juist een prettiger en blijer gevoel ontstaat. Dit verklaart ook waarom rokers over het algemeen meer roken wanneer zij last hebben van gevoelens als paniek, angst, stress en verveling. Door de endorfine, die vrijkomt bij de inname van nicotine, worden deze negatieve gevoelens aanzienlijk minder sterk, zodat er een ontspannen en blij gevoel aan wordt toegevoegd.

Wanneer een roker stopt met roken, dan wordt er niet meer bij de inname van nicotine meer endorfine vrijgegeven in het lichaam. De ontspanning, opluchting en het blije gevoel dat met nicotine kan worden toegevoegd aan een negatieve emotie komt te vervallen wanneer er geen nicotine meer gebruikt. Hierdoor hebben de meeste rokers vaak last van neerslachtigheid, depressiviteit, stress en angstaanvallen in de periode vlak na de stopdag. Juist dit zorgt er ook voor dat de stoppoging in de meeste gevallen faalt.

Een zeer sterke verslaving

Een nicotineverslaving is een zeer sterke verslaving en het is dan ook eigenlijk altijd aan te raden hulp te zoeken bij het stoppen met roken. Slechts een kleine veertig procent rokers kan succesvol stoppen met roken zonder hulpmiddelen en/of professionele ondersteuning, en dat is bijzonder weinig. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er veel ontwenningsverschijnselen kunnen optreden. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn slapeloosheid, agressie en lichtgeraaktheid, angst en paniek, stress, een vertraagde hartslag en het toenemen van het gewicht. De lichamelijke verslaving is relatief snel voorbij. Het is dan ook in de meeste gevallen de geestelijke verslaving, ofwel de macht der gewoonte, die ervoor zorgt dat het stoppen met roken zeer lastig is.

Producten met nicotinevervangers

Er zijn diverse producten in de handel die ook wel gezien worden als nicotinevervangers. Dit is echter geen juiste omschrijving. Het is namelijk niet de nicotine die vervangen wordt, maar de manier waarop de nicotine het lichaam binnenkomt. Onder deze producten vallen bijvoorbeeld de nicotinepleisters en nicotinekauwgom. Deze producten zorgen dat er toch nicotine in het lichaam komt, maar dan op een andere wijze dan via tabak. Het voordeel hiervan is dat de macht der gewoonte wordt aangepakt, waardoor de sigaret of shag niet meer nodig is om het goede gevoel van nicotine te krijgen. Het nadeel is dat de lichamelijke verslaving niet wordt aangepakt. Men krijgt immers nog altijd nicotine binnen. Hierdoor gebeurt het vaak dat de zin in roken weer terug komt nadat ook gestopt wordt met de nicotinevervangers, waardoor de poging van het stoppen met roken alsnog mislukt.

Professionele ondersteuning bij het stoppen met roken

Bij het stoppen met roken kan altijd professionele ondersteuning in de vorm van therapie betrokken worden. Dit heeft enkele belangrijke voordelen. Het belangrijkste voordeel is wel dat de wilskracht en het doorzettingsvermogen een grote invloed hebben op het stoppen met roken en het vermogen dit vol te houden. Zonder wilskracht is iedere poging te stoppen met roken eigenlijk al gedoemd te mislukken. De geestelijke verslaving is immers groter dan de lichamelijke verslaving voor de meeste rokers. Een sterke wilskracht helpt om de geestelijke verslaving ook de das om te doen. Het kan zeker een goede keuze zijn om, naast pillen voor het stoppen met roken, ook gebruik te maken van de ondersteuning van een therapeut op het mentale vlak, om de wilskracht te vergroten en te behouden.

Stoppen met roken met medicatie

Medicijnen kunnen uitstekend helpen bij het stoppen met roken. Een goed voorbeeld van effectieve medicatie bij het stoppen met roken is het middel Zyban. Inmiddels bestaat deze medicatie al meer dan tien jaar en heeft het al duizenden mensen van de nicotineverslaving af geholpen. Dit middel werd aanvankelijk ontwikkeld om in te zetten bij de behandeling van een depressie of een lange periode van neerslachtigheid. Echter, tijdens het onderzoeken van de werking van het middel werd ontdekt dat het ook uitstekend kan helpen bij het stoppen met roken. Deze medicatie zorgt ervoor dat de ontwenningsverschijnselen aanzienlijk minder invloed hebben. Daarnaast zorgt Zyban ervoor dat de stemming niet naar een laag niveau daalt.

Slagen in het stoppen met roken

Zeker wanneer er meerdere pogingen zijn ondernomen om te stoppen met roken kan het zijn dat een nieuwe poging steeds meer gaat tegenstaan. Het werkt immers niet goed op het zelfvertrouwen wanneer de pogingen steeds opnieuw mislukken. Door te stoppen met roken met behulp van medicatie wordt de kans op een poging met een succesvolle afloop aanzienlijk vergroot. De medicatie wordt dan ook zeer aangeraden, niet alleen aan mensen die een eerste poging willen ondernemen, maar ook aan mensen die al meerdere malen zonder succes hebben geprobeerd om van de nicotineverslaving af te komen.